Patron arestat pentru exploatarea soferilor de TIR romani si neplata salariilor

300 de TIR-uri, cu şoferi români şi slovaci, confiscate de procurori, în Belgia. Soferii romani se plâng că muncesc 15 -16 ore pe zi. că dorm în cabine sau barăci insalubre și că se spală pe unde pot, iar cand vine vorba de bani, patronul se face ca nu cunoaste limba.

Procurorii au sechestrat deja 19 vehicule şi urmăresc şoferii unei firme acuzată de fraudă şi dumping social, pentru a bloca restul de camioane.

Procurorii ii acuza pe cei patru inculpati de faptul ca au angajat soferi de TIR din Europa de Est, in special din Romania, pe care ii plateau cu salariile din tarile de origine. Majoritatea acuzatiilor pleaca de la acest fapt, de la exploatare umana si neplata salariilor.

Procuratura belgiană a emis un mandat de confiscare pentru un număr de 300 de TIR-uri ale grupului de transport Jost Group. 19 camioane au fost deja sechestrate, iar firma a contestat în instanţă decizia procurorilor.

Procurorii ii acuza pe cei patru inculpati de faptul ca au angajat soferi de TIR din Europa de Est, in special din Romania, pe care ii plateau cu salariile din tarile de origine.

Decizia acestora vine în contextul unei ample anchete care vizează firma belgiano-luxembrugheză, scrie nieuwsbladtransport.nl.

Chiar cel mai important om din firmă, directorul general Roland Jost, e acuzat că e în spatele schemei de fraudare.

Camioanele confiscate sunt înmatriculate în România şi Slovacia, dar au curse doar în Belgia. Roland Jost a negat permanent toate acuzaţiile.

Firma e acuzată de dumping social, având angajaţi doar şoferi români şi slovaci care lucrează în Belgia, dar sunt plătiţi conform cu grila de salarizare din ţările lor de origine.

Aceeasi firma a mai avut parte de un scandal de dumping social si exploatare a soferilor români! Roland Jost, patronul Grupului Jost, a fost arestat de autoritati dupa mai multe perchezitii efectuate in Romania, Belgia si Luxemburg.

Alaturi de el au mai fost arestate inca doua persoane, iar un alt inculpat este judecat in stare de libertate.

Cele patru persoane sunt acuzate de exploatarea de fiinte umane, spalare de bani, escrocherie, evaziune fiscala, incalcarea legislatiei muncii si neplata drepturilor salariale.

Acuzatia de exploatare de fiinte umane vine ca urmare a faptului ca soferii de TIR romani sau cei din Europa de Est locuiau in conditii inumane in TIR-urile pe care le conduceau.Legislatia europeana spune ca muncitorii europeni trebuie sa fie platiti dupa normele tarii in care lucreaza, chiar daca ei sunt angajati intr-un alt stat din UE.

Se pare ca salariatii nu erau platiti la timp. Autoritatile sustin ca prejudiciul rezultat din neplata a aproximativ 1.100 de angajati si prin neplata taxelor catre fiscul belgian se ridica la peste 55 de milioane de euro.

O astfel de practica nu este izolata in Europa, insa autoritatile belgiene se pare ca au un alt grad de toleranta atunci cand vine vorba de respectarea legii si a drepturilor angajatilor.

Drumuri bune si asfalt sub roti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *